Fierbe Orientul Mijlociu – Arabii se tem că Iranul poate obține arme nucleare. Prințul Faisal bin Farhan Al Saud trage un semnal de alarmă

12.12.2022

Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat duminică că vecinii arabi ai Iranului din Golf vor acționa pentru a-și consolida securitatea în cazul în care Teheranul ar obține arme nucleare, transmite agenția Reuters.

Discuțiile indirecte americano-iraniene pentru salvarea pactului nuclear din 2015 dintre puterile globale și Iran, din care Washingtonul a ieșit în 2018, s-au blocat în septembrie. Șeful ONU pentru probleme nucleare și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un anunț recent al Teheranului potrivit căruia își sporește capacitatea de îmbogățire a uraniului.

“Dacă Iranul obține o armă nucleară operațională, situația este imprevizibilă”, a declarat prințul Faisal bin Farhan Al Saud într-un interviu acordat pe scenă la World Policy Conference din Abu Dhabi, când a fost întrebat despre un astfel de scenariu.

“Ne aflăm într-un spațiu foarte periculos în regiune… vă puteți aștepta ca statele regionale să se uite cu siguranță la modul în care își pot asigura propria securitate.”

Negocierile nucleare au intrat în impas, puterile occidentale acuzând Iranul că a ridicat cereri nerezonabile, iar atenția s-a mutat pe războiul dintre Rusia și Ucraina, precum și pe tulburările interne din Iran din cauza morții în custodie a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Deși Riadul a rămas “sceptic” cu privire la acordul nuclear iranian, prințul Faisal a declarat că susține eforturile de a revigora pactul “cu condiția ca acesta să fie un punct de plecare, nu un punct final” pentru un acord mai puternic cu Teheranul.

Statele arabe din Golf, guvernate de sunniți, au făcut presiuni pentru un acord mai puternic care să abordeze preocupările lor cu privire la programul de rachete și drone al Iranului șiit și aliații săi regionali.

“Semnele din acest moment nu sunt foarte pozitive, din păcate”, a declarat prințul Faisal.

“Auzim de la iranieni că nu sunt interesați de un program de arme nucleare, ar fi foarte reconfortant să putem crede asta. Avem nevoie de mai multe asigurări la acest nivel”.

Iranul afirmă că tehnologia sa nucleară este destinată exclusiv unor scopuri civile.

Un oficial de rang înalt din Emiratele Arabe Unite a declarat sâmbătă că există o oportunitate de a revizui “întregul concept” al pactului nuclear, având în vedere că în prezent armele Teheranului sunt în centrul atenției, statele occidentale acuzând Rusia că a folosit drone iraniene pentru a ataca obiective din Ucraina. Iranul și Rusia neagă acuzațiile.

Read the article on Stiripesurse.