Ολοκληρώθηκε το ταξίδι του Οικ.Πατριάρχη στο Μαρόκο (ΦΩΤΟ)

06.11.17

από Vima Orthodoxia

Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη από το Μαρόκο ο Οικομυενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που πήρε μέρος στο ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού «World Policy Conference».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Το εσπέρας της Κυριακής, 5ης τ.μ. Νοεμβρίου (2017), η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επέστρεψε μετά της συνοδείας Αυτού από την πόλιν Marrakesh του Μαρόκου, όπου επραγματοποιήθη το 10ον ετήσιον Συνέδριον του Οργανισμού «World Policy Conference».
Την πρωίαν της 3ης ιδίου κατά την έναρξιν των εργασιών ωμίλησεν ο ιδρυτής και Πρόεδρος της Οργανώσεως Ελλογ. κ. Thierry de Montbrial, μετά δε την ανάγνωσιν των χαιρετιστηρίων Μηνυμάτων του Βασιλέως του Μαρόκου Μωχάμεντ Στ΄ και του Προέδρου της Γαλλίας Εξοχ. κ. Emmanuel Macron ωμίλησεν ο Πατριάρχης διά τον ρόλον της θρησκείας εις την ζωήν των ανθρώπων και των κοινωνιών και ιδιαιτέρως μέσα εις την σημερινήν διεθνή πραγματικότητα.

Εις το πλούσιον τριήμερον πρόγραμμα της Διασκέψεως συμμετέσχον και ωμίλησαν πολλαί προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων πολλοί πρώην και νυν Υπουργοί και δη επί των Εξωτερικών διαφόρων χωρών, οι Πρωθυπουργοί της Σερβίας Ana Brnabić και της Αλβανίας Edi Rama, ο πρ. Πρωθυπουργός της Τουρκίας Καθηγητής Ahmet Davutoğlu, μετά του οποίου και της Ευγεν. συζύγου του είχεν εγκάρδιον εκτενή επικοινωνίαν ο Πατριάρχης, κ. α. Η Α. Θ. Παναγιότης επίσης είχεν αλλεπαλλήλους φιλικάς επικοινωνίας μετά των Εξοχ. Πρέσβεων εις το Rabat, της Τουρκίας κ. Ethem Barkan Öz και της Ελλάδος κ. Παναγιώτου Σαρρή, όστις την 3ην τ.μ. παρέθεσεν επίσημον δείπνον προς τιμήν του Πατριάρχου, τη συμμετοχή και Ελλήνων επιχειρηματιών της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρον της Ελληνικής Κοινότητος Μαρόκου Εντιμ. κ. Κωνσταντίνον Πιστικόν.

Διαβάστε εδώ: Στα άκρα οι σχέσεις Βαρθολομαίου- Ιερώνυμου- Αγωγή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Εκ μέρους της Α. Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου την Α. Θ. Παναγιότητα υπεδέχθη και συνώδευσε καθ’ όλην την διάρκειαν της Διασκέψεως ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος.

Κατά τας εργασίας της σπουδαίας ταύτης Διασκέψεως εις ολομελείας και Επιτροπάς (Workshops) συνεζητήθησαν θέματα ως το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επενδύσεις εν Αφρική, η Μέση Ανατολή, η παγκόσμιος οικονομία, η Αμερική και ο κόσμος εν έτος μετά την εκλογήν Trump, ενέργεια και κλίμα, η Κίνα, η Ρωσσία σε είκοσι χρόνια, η Ευρωπαική Ένωσις και ο κόσμος, η ασφάλεια εις την Ασίαν, η κατάστασις του κόσμου κ. α.

Το Σάββατον, 4ην Νοεμβρίου, παρετέθη επίσημον δείπνον, κατά το οποίον ωμίλησεν ο Εξοχ. κ. Nasser Bourita, Υπουργός Εξωτερικών του φιλοξενούντος την Διάσκεψιν Βασιλείου του Μαρόκου.