Ο Οικ. Πατριάρχης στο Συνέδριο “World Policy Conference”: «Οι Θρησκείες διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην επικράτηση της ειρήνης»

06.11.2023

Στη σημασία του ρόλου των θρησκειών στον σύγχρονο κόσμο αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023, στην επίσημη ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο “World Policy Conference”, που πραγματοποιήθηκε στο Abu Dhabi. Απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο του Συνεδρίου, στη γαλλική γλώσσα, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στον κόσμο μας που σήμερα απειλείται από κατακερματισμό, οι θρησκείες μπορούν να προσφέρουν ελπίδα για ενότητα, και υπογράμμισε ότι ο διαμεσολαβητικός τους ρόλος θα μπορούσε να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά διαφορετικών κόσμων. Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες κρίσεις που δοκιμάζουν την ανθρωπότητα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στους εν εξελίξει πολέμους στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη διακονία και το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και στη μακρά εμπειρία του από την συνύπαρξη και τον διάλογό του τόσο με τον Ιουδαϊσμό όσο και με το Ισλάμ, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα για τον χριστιανικό κόσμο, καθώς και, γενικότερα, στον θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκείες στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της επικράτησης της ειρήνης στον κόσμο.

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 16ης Θεματικής Ενότητας του Συνεδρίου, στην οποία προήδρευσε ο Ελλογιμ. κ. Thierry de Montbrial, Ιδρυτής του WPC, και μίλησαν, επίσης, ο Δικαστής Ελλογιμ. κ. Mohamed Abdelsalam, Γενικός Γραμματέας του Μουσουλμανικού Συμβουλίου των Γερόντων, καθώς και ο Σοφολ. Haim Korsia, Αρχιραββίνος της Γαλλίας.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, ο Πατριάρχης και η συνοδεία του παρεκάθησαν σε δείπνο το οποίο παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πρέσβυς της Τουρκίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Εξοχ. κ. Tugay Tunçer στην πρεσβευτική κατοικία.

The article was published on Dogma.